Predavanje "Opismenjavanje bez pisanja" dr. sc. Andree Radošević na 169. Matičinom četvrtku

Predavanje "Opismenjavanje bez pisanja" dr. sc. Andree Radošević na 169. Matičinom četvrtku

Suradnica Centra dr. sc. Andrea Radošević održala je 3. studenog 2016. javno predavanje "Opismenjavanje bez pisanja" u sklopu 169. Matičinog četvrtka, u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici.

U ranijim povijesnim razdobljima, kada je većina ljudi bila nepismena, svako prisustvovanje propovijedi, tijekom kojega su se slušatelji upoznavali s osnovim temeljima vjere, značilo je i neposredan susret s odabranim ulomcima književnih djela. Naime, običaj je bio da propovjednici svaku iznesenu tvrdnju potkrijepe navodima iz onih knjiga koje su u cijelom kršćanskom svijetu smatrane autoritetima, poput Svetog pisma i djelȃ velikih crkvenih otaca.

U nastojanju da se približe običnome puku svoje su propovijedi nerijetko završavali kratkim narativnim tekstovima koji su bili prilagođeni recepcijskim mogućnostima šireg slušateljstva. Na taj je način propovijedanje, između ostalog, označavalo i „opismenjavanje bez pisanja“, odnosno mogućnost da se gotovo neuk puk, kojem su pisani tekstovi bili nedostupni, upozna s događajima iz Biblije, različitim tumačenjima prirodnih pojava, s mudrim izrekama te s brojnim kratkim pričama.

Razmjeri količine znanja koji su mogli prenijeti na ovaj način prikazani su na primjeru srednjovjekovnih zbirki propovijedi pisanih glagoljicom tijekom 15. i 16. stoljeća.

telefon: +385 1 2220024
e-mail: mihalj@stin.hr
urednica: dr. sc. Andrea Radošević
web stranica: Antonio Magdić, dipl. ing.