Suradnik Znanstvenog centra izvrsnosti doc. dr. sc. Tomislav Galović u organizaciji Croatian Academy of America održao javno predavanje u New Yorku

Suradnik Znanstvenog centra izvrsnosti doc. dr. sc. Tomislav Galović u organizaciji Croatian Academy of America održao javno predavanje u New Yorku

U organizaciji Croatian Academy of America, krovne znanstvene, nestranačke i nepolitičke ustanove čija je zadaća istraživanje i promicanje hrvatske povijesti, jezika i kulture, a koja okuplja intelektualce hrvatskoga podrijetla u SAD-u i Kanadi, odnosno njezina predsjednika dr. iur. Johna P. Kraljica, MA, 11. prosinca 2018. godine u New Yorku održao je doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnik Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu, predavanje pod naslovom: Croatia’s Glagolithic Heritage. Dr. sc. Tomislav Galović nastupio je ovim predavanjem u svojstvu člana i suradnika Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu te kao suradnik izložbe Hrvatska glagoljica / Croatian Glagolitic Script postavljene i svečano otvorene 6. studenoga 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Govorio je o hrvatskoj glagoljskoj baštini s posebnim naglaskom na glagoljičke natpise i grafite, o hrvatskoj trojezičnoj i tropismenoj kulturi u srednjem vijeku te o životu i djelu akademika Branka Fučića (1920. – 1999.). U sklopu svoga predavanja dr. sc. Tomislav Galović u osnovnim je crtama predstavio izložbu i katalog izložbe Hrvatska glagoljica / Croatian Glagolitic Script (Urednica / Editor: Dobrila Zvonarek. Autor izložbe / The exhibition curator: Sandi Antonac, Zagreb: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu / National and University Library in Zagreb, 2018.). Tom je prilikom i svim nazočnim podijeljeno 40-ak primjeraka ovoga kataloga koji je (posredstvom autora izložbe Sandija Antonca) osigurala NSK-a.

Drugo predavanje pod istim naslovom, ali drugačijeg sadržaja, održao je prof. dr. sc. Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji je govorio o pravnom aspektu hrvatske glagoljaške baštine – od Bašćanske ploče preko Vinodolskog zakonika do Krčkog ili Vrbanskog/Vrbničkog statuta.

Nakon održanih predavanja koja su od strane nazočnih vrlo pozorno i zainteresirano praćena  slijedila su brojna pitanja iz publike.

Voditelj predavanja i diskusije, i uopće inicijator ovoga druženja, bio je dr. iur. John P. Kraljic, MA, predsjednik Croatian Academy of America (New York) i ujedno dopredsjednik Association for Croatian Studies (Cambridge, USA) dok je prostor za održavanje predavanja (Manhattan, NY) osiguran dobrotom gospođe Višnje Brdar.

 

Fotogalerija

  • Fotogalerija
  • Fotogalerija
  • Fotogalerija
  • Fotogalerija
  • Fotogalerija
  • Fotogalerija

telefon: +385 1 2220024
e-mail: mihalj@stin.hr
urednica: dr. sc. Andrea Radošević
web stranica: Antonio Magdić, dipl. ing.